Jongeren en drugs

Gepubliceerd op 11 november 2021 om 19:47

Onze fractievoorzitter Kees Lochtenberg heeft het al geruime tijd aangegeven dat we actie moeten ondernemen tegen DRUGS gebruik onder jongeren.

Nieuwe dingen uitproberen is een onderdeel geworden in de jongerencultuur. Het hoeft je dan ook niet te verbazen dat jongeren gaan experimenteren met drugs.

Drugs zijn middelen die de hersenen prikkelen waardoor er geestelijke en lichamelijke effecten optreden. Er zijn grote zorgen over het aantal jongeren wat drugs gebruikt maar nog meer zorgen zijn er over jongeren die bij drughandel betrokken raken. Het begint vaak al op scholen met kinderen in de leeftijd van 8– en 9 jarigen en die op 12 jarige leeftijd al volop drugskoeriertjes zijn die medescholieren voorzien van drugs.

Het RIEC Midden Nederland (Regionale Informatie en Expertise Centrum) dat Gemeentenen politie ondersteunt in de strijd tegen drugs slaat alarm en ziet veel jongeren op deze wijze de criminaliteit in rollen.

Het RIEC Midden Nederland pakt georganiseerde criminaliteit aan. De organisatie is zeer bezorgd over de inzet van kinderen en jongeren voor drugshandel in 39 gemeenten in de provincies Utrecht, Flevoland en Noord-Holland. "We zien een enorme aanwas van jonge jongeren. "Als we de groei nu geen halt toe roepen, dan wordt de groep steeds groter."

Hoeveel jongeren precies zijn betrokken bij de drugshandel in het midden van het land is nog niet duidelijk, maar het gaat al gauw om honderden jongeren. Er wordt in die regio voornamelijk in cocaïne gehandeld.

De criminele organisaties werven de jongeren op straat, in coffeeshops, in horecagelegenheden maar ook via sociale media. Vaak gebeurt dit door zogenoemde 'buurtprinsen'.  Dat zijn oudere jongens die een voorbeeld zijn voor de jongsten, met dure kleding en mooie horloges en auto's. De jonge jongens zijn hiervan onder de indruk en willen ook dat snelle geld."  De kinderen rollen heel geleidelijk de criminaliteit in. Er ontstaat in zo'n omgeving op straat een beeld dat het gewoon is, constateert het RIEC. Remco Mulder: "Het begint ogenschijnlijk onschuldig, door op de uitkijk te staan. Maar we horen ook signalen over heel jonge kinderen die door grote jongens gevraagd worden 'iets' mee te nemen in hun tas."

Steeds vaker dealen jonge jongens en plegen ze uit het niets overvallen. Mulder: "Voorheen begon iemand onderaan de ladder. Eerst kleine klusjes en later pas het grote werk. Ze slaan nu veel stappen over." Ook jongens met een goede opleiding of een prima maatschappelijke carrière komen nu in de cocaïnehandel terecht.

Wat ze allemaal drijft, is het snelle geld. "Het is aantrekkelijk omdat je makkelijk geld kan verdienen. Waarom zouden ze vakken vullen als ze in één weekend 2000 euro kunnen verdienen?", zegt Mulder. "

Het RIEC gaat nu extra inzetten op dit probleem met een nieuw project 'Straatwaarde(n)'. Dat sluit aan bij het werk dat al gedaan wordt door verschillende instanties in de regio. Een team van twintig mensen en een speciale officier van Justitie gaat de groeiende problemen met jongeren en drugs aanpakken. Het doel is om jongeren niet alleen te straffen, maar ook op andere gedachten te brengen. Mulder: "We willen ze van straat halen of hun processen verstoren."

Dat proberen ze door in contact te komen met sleutelfiguren. Hun ouders, sportbegeleiders of mensen uit het buurthuis of de moskee. Door met hen samen te werken, hopen ze dichtbij de jongens te komen. Mulder: "We merken dat de jongens er op een geven moment uit willen. Ze zijn het zat. Als we er dan vroeg bij zijn, is de kans groter dat we ze nog terug kunnen halen."

Lokaal Veenendaal is van mening dat ook onze gemeente Veenendaal alert moet zijn op deze ontwikkeling en signalen die worden ontvangen  via scholen of de gemeenschap, direct aangepakt moeten worden. Ter bescherming van onze jongeren.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.